Het plan

Een volhoudbare, toekomstbestendige voedselproductie, een sterk ecosysteem, meer biodiversiteit, een bruikbaar en beleefbaar bos… Voedselbossen zijn vitale, zelfvoorzienende bosecosystemen naar het voorbeeld van natuurlijke bossen met als doel het produceren van voedsel. Een voedselbos is een voedselproductiesysteem dat volledig natuurinclusief functioneert. Er wordt niet bemest en er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en het herbergt een rijke, zich snel ontwikkelende biodiversiteit. Een voedselbos heeft bovendien een gunstige uitwerking op bodem, lucht en water.

Op kavels van Brabant Water aan de Nispenseweg en Vierhoevenstraat in Roosendaal wordt een voedselbos gerealiseerd. Een groep inwoners uit Roosendaal en omstreken geeft de plannen vorm en zorgt voor de uitvoering. Dit kernteam wordt hierbij ondersteund door de Stichting Voedselbosbouw Nederland.

In de eerste helft van 2021 wordt het plan en het ontwerp gemaakt. Je zal op de kavels langzaamaan wel wat zien gebeuren. Het aanplanten van de windsingels is de eerste stap. Windsingels zijn belangrijk, zij beschermen de jonge boompjes tegen beschadiging door de wind en tegen ziektes en insecten die door de wind kunnen worden aangevoerd.

Een groot deel van het voedselbos is jarenlang in gebruik geweest als akkerland. Om er bomen te kunnen aanplanten moet de grond worden voorbereid. In ons voedselbos experimenteren we met verschillende soorten voorbereiding. Er worden in het voorjaar van 2021 in een aantal vakken verschillende éénjarige gewassen ingezaaid. We houden in de gaten welke voorbereiding het beste werkt voor de uiteindelijke aanplant van het voedselbos. In het najaar van 2021 zullen de eerste vlakken met productieve bomen en struiken worden aangeplant. Het maken van een productief voedselbos vraagt wel wat geduld. Een echte oogst van vruchten en noten is er pas na ongeveer 5 jaar.

Op deze website houden wij je op de hoogte van onze plannen en vorderingen. Wil je meehelpen of heb je vragen dan kun je ons per e-mail bereiken:  info@voedselbosvierhoeven.nl .