Inleiding

Transformatie! In nauwelijks 3 jaar tijd. Iedere dag zijn we verheugd, verbaasd, verrast en dankbaar voor alles wat groeit, bloeit, herstelt en ontstaat. De bodem verbetert, de meeste aanplant slaat goed aan en ons perceel is aantrekkelijk geworden voor vele nieuwe bewoners: de familie bunzing, hazen, reeën, fazanten, patrijzen, diverse roof- en zangvogels, woelmuizen, nog meer woelmuizen, heel veel insecten en veel meer wormen en ander bodemleven. Prachtig om aan te mogen werken.

Ontwikkeling oostelijk deel

Dit plantseizoen planten we een groot deel van het productiegoed aan op het oostelijke deel waar we begonnen zijn. Kastanje, hazelnoot, veel appel en peer maar ook vijg, shipova, goumi, zwarte bes, kruisbes, magnolia, olijfwilg en duindoorn. We passen diverse syntropische principes toe waaronder het opnemen van wijkers met hoge dichtheid, op de plantrijen. En daarnaast het toevoegen van stammen en snippers, toevoegen van maaisel en inzaaien van bodemverbeteraars. Opvallend zijn de grote verschillen in ontwikkeling op dit deel: van snel groeiend tot droog en schraal. Waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van wel/geen luwte uit de houtwallen, een hogere ligging (droger) en de bodemsamenstelling (meer/minder zand). Op de schrale stukken nemen we maatregelen met extra wijkers en door extra mulchen.

Ontwikkeling westelijk deel

Op het westelijke deel hebben we begin dit jaar de windsingels geplant en in mei en juni op 4 verschillende vakken een combinatie van mechanische grondbewerking en inzaaien van groenbemesters en boomzaden toegepast. Op dit moment zijn we het detailontwerp aan het afronden en we laten dit deel rusten tot zeker eind 2024 voordat we er productiegoed gaan aanplanten. Het westelijke deel is een uilenkast rijker, opgehangen door IVN Roosendaal. Het oostelijke deel heeft nu een torenvalkkast en er komen nog zitpalen voor de buizerd.

Ontwikkeling educatief deel

Ons educatieve deel is vrijwel geheel aangeplant met vele soorten eetbare meerjarigen. Daarnaast hebben we dit jaar een meerjarige moestuin aangelegd: een zogenaamde “no-dig-market-garden”. Hier experimenteren we met meerjarigen als rabarber, asperge, aardbei, diverse kruiden, meerjarige broccoli en artisjok. En om al wat oogst te hebben gebruikten we eenjarige als prei, winterpostelein, tomaat, raapsteel, ui, knoflook, look, goudsbloem, bonen, kapucijners en suikermais. De eerste proeven zijn veelbelovend en we hadden veel oogst. Heel veel oogst, terwijl we in de eerste maanden ook heeeeel veel naaktslakken hadden. Wat we missen op het educatieve deel is een onderkomen waar we droog kunnen zitten als het nodig is en waar we gereedschap kunnen opslaan. We hebben een mooie bijdrage uit het Rabobank Cooperatiefonds ontvangen waarmee we de aanschaf van oa. een keet (type pipowagen) en picknickbanken kunnen financieren in 2024. 

Samenwerken, vele handen maken licht werk

In 2023 hebben diverse nieuwe samenwerkingsvormen ontdekt en ontwikkeld. De plant- en klusdagen met vrijwilligers kregen een vervolg en inmiddels hebben we een groep van zo’n 75 mensen die mee willen helpen en een vaste kern van ongeveer 20 mensen. Daarnaast hebben we twee open informatieavonden op ons perceel georganiseerd waar veel belangstelling voor was.

In de vorm van dagbesteding komen iedere vrijdag de jongens van Aleco helpen en sinds dit jaar ook maandelijks een groepje cliënten van de GGZ. Daarnaast is er een samenwerking met scoutinggroep Baden-Powell ontstaan. Een grote groep scouts heeft geholpen bij diverse klussen. Tijdens de landelijke natuurwerkdag van IVN heeft een groep jongens en meisjes hard gewerkt met snipperen en zagen. En tot slot, meer dan 60 kinderen bouwden aan een insectenhotel in het kader van het Festival der Mogelijkheden, georganiseerd door Kaai Duurzaam. Dit insectenhotel zal in 2024 een plek krijgen in ons educatieve deel! 

Steeds meer bedrijven en instellingen weten ons te vinden. We hebben diverse organisaties mogen verwelkomen die een bezoek aan ons bos onderdeel maakten van een teamdag of andere bedrijfsactiviteit. Zo ontvingen we netwerk Yellow Cats, engineering Bureau Don, de Louis Porquin Stichting en diverse andere groepen. Voor een meewerkdag of een bezoek met rondleiding. De winkels van Dille&Kamille kozen ervoor om niet aan Black Friday mee te doen en er Green Friday van te maken. Op 24 november gingen alle winkels en de webshop van Dille&Kamille dicht om te gaan werken in meerdere voedselbossen in Nederland. Zo kwamen de medewerkers van de vestigingen Antwerpen en Breda naar ons om te helpen bij diverse klussen in ons voedselbos. 

Vooruitblik 2024

In 2024 ronden we de aanplant van het westelijke productiedeel af. Eind 2024 staan er dan ongeveer 7.000 bomen en struiken op dit deel. Daarnaast gaan we het tweede seizoen in met onze meerjarige moestuin. We gaan investeren in een goed onderkomen op het educatieve deel en het ontwerp voor het oostelijke deel zal worden afgerond. We gaan ook verder met de uitwerking van ons model voor oogst, verkoop en verwerking van onze producten. Hiervoor lopen al gesprekken en we hebben veel ideeën.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *